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Dear Councillor Illingworth, 

 

I write in response to your email of 11 March 2014 and other emails regarding your 

requests for information on behalf of the Yorkshire and Humber Joint Health Overview 

and Scrutiny Committee (JHOSC) made pursuant to the Local Authority (Public Health, 

Health and Wellbeing Boards, and Health Scrutiny) Regulations 2013 (Health Scrutiny 

Regulations).  

 

NHS England agrees with you that requests for information under the Freedom of 

Information Act 2000 (FOIA) and the Health Scrutiny Regulations are two separate 

processes, but notes that the Health Scrutiny Regulations do not provide JHOSCs an 

unrestricted right to access information held by NHS England, nor an obligation to 

provide information in an unredacted format.  

 

Information required to be provided to the JHOSC  

As you are aware, Regulation 26 of the Health Scrutiny Regulations states that 

‘responsible persons’ (such as NHS England) must provide local authorities or joint 

overview and scrutiny committees (such as the Yorkshire and Humber JHOSC) such 

information about the planning, provision and operation of health services in the area of 

the local authority/committee, as may reasonably be required by the authority/committee 

in order to discharge its relevant functions.  

 

On this basis, the information that NHS England is required to provide in response to 

your request is not unlimited. NHS England is only required to provide that information 

which the JHOSC reasonably requires to discharge its relevant functions.  

 

NHS England considers that, for present purposes, the JHOSC’s relevant functions are 

those related to children’s congenital heart disease services. However, you have made a 

very broad request (i.e. “a complete and un-redacted disclosure of all the email 

correspondence, and associated letters and reports that refer to the Leeds Teaching 

Hospitals NHS Trust that have passed through Sir Bruce Keogh’s office between 1 

March 2013 and the present day.”). It seems to us therefore that much of the information 
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thus sought would have no bearing on the JHOSC’s ability to discharge the relevant 

functions here. Of course, should you consider we are wrong about that, we would be 

happy to hear from you with your reasons for that view. Alternatively, you may wish to 

narrow your request to ensure that it relates specifically to the JHOSC’s functions in this 

matter.  

 

Upon receipt of the necessary clarification, NHS England will provide you with the 

information that is reasonably necessary for the discharge of your functions. However, 

while we note your request for unredacted correspondence, NHS England is not 

required to provide information in this form, whether pursuant to Regulation 26 of the 

Health Scrutiny Regulations or otherwise.  

 

Redaction  

Regulation 26 includes restrictions on the information that can be released to the local 

authority/committee. In particular, we note that NHS England is not required to provide 

confidential information that relates to, and identifies, an individual, unless the person 

consents to that information being disclosed, or the information is (or can be) disclosed 

in a form from which the identity of the person cannot be ascertained. NHS England can 

also (and in fact must) properly withhold information where its disclosure would be 

prohibited by any other law.  

 

However, the Health Scrutiny Regulations provide that if the only prohibition on the 

release of the information is the fact that it contains information capable of identifying a 

person, and the information can be redacted so that the identity of the person cannot be 

ascertained, then the information should be provided in that (redacted) form.  

 

Accordingly, any information that you receive in due course may be provided in a 

redacted format, but the only information that will have been removed is that relating to 

individuals.  
 

Regarding the JHOSCs request for Sir Bruce Keogh to attend on 10 April, unfortunately 

Bruce will be attending a family funeral that day and will not be able to attend. However, 

as you will be aware, I have been leading on such LTHT matters on his behalf and I will 

be happy to attend the JHOSC in my capacity as both his deputy and as Chair of the 

Risk Summit (April 2013). 

 

I look forward to hearing from you. 

 

Yours sincerely 

 

 

 

 
Dr Mike Bewick 

Deputy National Medical Director 

NHS England 

 
 
 
 


